hoe kies je de juiste parasol

Laatste update: april 2024

Wanneer je op zoek bent naar een parasol, zijn er vele mogelijkheden. Bij Tuinmeubelland bestaat het assortiment parasols uit meer dan 150 producten. Naast parasols zijn er nog veel meer oplossingen te bedenken om voor schaduw in jouw tuin te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan schaduwdoeken of partytenten. In dit artikel helpen we je om te beginnen graag een eindje op weg in de categorie parasols. Welke overwegingen zijn van belang om een wel overwogen keuze te maken? Liever meteen shoppen? Klik dan hieronder op de oranje knop en bekijk de volledige collectie.


Vraag 1: Een standaard parasol of een zweefparasol?

Een klassieke parasol met de standaard in het midden van het parasoldoek is het meest bekend. Deze categorie parasols is prijsvriendelijk, verkrijgbaar in vele kleuren en eenvoudig te bedienen. Een zweefparasol wordt ook wel hangparasol of vrijhangende parasol genoemd. Bij deze producten staat de standaard niet in het midden, maar wat gebogen naar de zijkant. Het gramsgewicht van het parasoldoek, in combinatie met het gebruikte materiaal zorgt vervolgens voor de doekkwaliteit. Alle parasols uit het assortiment van Tuinmeubelland zijn voorzien van zonnedoeken met hoge UPF waarde (zonnefactor). 

parasol600x600

Welke parasol past bij jouw wensen? Doe de parasol keuzehulp en bekijk het advies van Tuinmeubelland.

Persoonlijk advies?

voorennadelenparasols

Informatie over de Hawaii Zweefparasol

Bij Tuinmeubelland voeren we het complete assortiment van de Hawaii zweefparasol van het populaire merk Garden Impressions. Hieronder zie je een schematische weergave van de kenmerken van de verschillende Hawaii series. Voor het beste advies kom je naar één van de Tuinmeubelland mega stores. We laten je graag zien hoe alles werkt en waar het verschil in zit.

Verschillen tussen de Garden Impressions Hawaii parasols

Vraag 2: Hoeveel ruimte heb je beschikbaar?

Wat past er in jouw tuin, op jouw terras of balkon? Een parasol moet natuurlijk bescherming bieden tegen felle zon en zorgen voor schaduw op de gewenste plekken, maar niet in de weg staan. Wist je trouwens dat er ook parasolvoeten met wieltjes bestaan? Zo kun je er eenvoudig voor zorgen dat je overal kunt genieten in de schaduw.

Kleine parasols < 300 cm

Parasols worden ook wel ingedeeld op diameter, zo zijn de kleinste parasols beschikbaar vanaf een diameter van 250 cm. Een compact formaat welke ook op het balkon prima zou passen. Speciaal voor kleine balkons zijn er ook wandparasols. Bijzonder aan deze parasols is dat deze halfrond is. Deze wordt doorgaans rechtstreeks tegen de muur geplaatst en staat niet op de grond.

Middenmaat parasols: 300 cm

De meest populaire maat onder de parasols is die van ongeveer 300 cm doorsnede. Dit geldt zowel voor de standaard parasols als voor de zweefparasols. Een tip van Tuinmeubelland: realiseer je dat een vierkante parasol met diameter van 300 cm een stuk groter is door de randen, dan een ronde parasol van 300 cm. Dat is op een foto online soms lastig in te schatten. Maar wanneer je in de winkel beide producten naast elkaar ziet  zul je ervaren dat een vierkante parasol van dezelfde diameter een stuk groter oppervlak heeft.

Grote parasols > 300 cm

Boven de 300 cm spreken we over grote parasols, ideaal voor als je een groter terras hebt. Er zijn parasols tot wel zo'n 500x500 cm. Deze wordt vaak aangeschaft voor horeca doeleinden, maar kan ook zeer stijlvol zijn in een grote tuin. 

Vraag 3: Hoeveel wind staat er op jouw terras? 

Het is van belang of jouw huis, tuin en/of dakterras op een locatie staat zodanig dat de parasol wind vangt. Denk bijvoorbeeld aan een boerderij, een hoekwoning of juist een dakterras in de stad die wat hoger gelegen is. Een parasol vangt op dit soort locaties meer wind dan gemiddeld. Wanneer je kiest voor een parasol met een grotere diameter, moet je er voor zorgen dat er een hoger tegengewicht voor de parasol is. Wanneer je kiest voor een parasolvoet: kies dan voor een 10 kg zwaardere voet dan minimaal wordt geadviseerd. Of kies bijvoorbeeld voor een grondanker, waarmee je de parasol in de grond vast zet. Overigens, wanneer het flink waait is het verstandig de parasol dicht te zetten.  

Enthousiast geworden?

Bekijk dan vooral de mooie collectie parasols van Tuinmeubelland van de merken Garden Impressions en Madison door op onderstaande oranje knop te klikken. En voor persoonlijk advies en een parasol demonstratie ben je natuurlijk altijd van harte welkom in één van de Tuinmeubelland winkels.

Ps: Ben je ook op zoek naar advies over een parasolvoet, bekijk dan ook de blogpagina: Een parasolvoet kiezen.

Voordeelmail & inspiratie van Tuinmeubelland!

Op de hoogte blijven van tuintips, tuintrends en aanbiedingen?

Schrijf je in voor de voordeelmail

En maak kans op een waardebon van € 100,-!