Een parasolvoet kiezen bij je parasol?

Laatste update: juni 2021

Heb je net een mooie parasol gekocht of zoek je juist een parasol? Dan is het belangrijk om een bijpassende parasolvoet uit te kiezen. Een parasolvoet zorgt ervoor dat de parasol stabiel staat en dat deze niet omwaait. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten en maten parasolvoeten.


Bij de aanschaf van de parasolvoet is het belangrijk om op verschillende zaken te letten. Welk model parasol heb je gekocht? En hoe groot is de parasol? Ben jij benieuwd hoe je de juiste voet koopt? Wat doe je bij een zweefparasol? Met de tips van Tuinmeubelland kan je eenvoudig de juiste parasolvoet vinden.

Bekijk alle parasolvoeten  

Keuzehulp en uitleg van het assortiment parasolvoeten

Er zijn heel veel verschillende soorten parasolvoeten. Bij sommige parasols wordt er standaard een parasolvoet geleverd, maar bij de meeste parasols heb je zelf de keuze uit een geschikte voet.

Hieronder worden de belangrijkste soorten voeten beschreven:

   • Granieten parasolvoet Een granieten parasolvoet bestaat uit hoogwaardig natuursteen, zoals graniet. De  voeten zijn meestal wat luxer en ook wat zwaarder dan een traditionele parasolvoet. Meestal worden deze voeten gemaakt met wieltjes zodat deze verplaatsbaar zijn. Deze parasolvoet wordt vaak gekocht voor zweefparasols of de wat grotere standaard parasols.
   • Standaard parasolvoet Deze parasol is in de meeste gevallen vervaardigd uit beton en is vaak voorzien van een kunststof omhulsel. De parasolvoet is geschikt voor de wat standaard en wat kleinere parasols. Deze parasolvoet is in de regel te licht voor een zweefparasol.
   • Grondanker Een grondanker is perfect voor als je weet waar je de parasol wilt hebben staan en niet van plan bent deze te verplaatsen. Je maakt een kuil en plaatst het grondanker erin. Vervolgens kun je deze vullen met zand en grind en kan je de parasol gaan gebruiken. Belangrijk is dat je heel goed controleert of er voldoende tegengewicht is voor de omvang van de parasol. 
   • Kruisvoet De kruisvoet is perfect voor een zweefparasol. Let er ook hier heel goed op dat er voldoende gewicht op komt te liggen, bijvoorbeeld door middel van stenen. In de meeste gevallen worden op een kruisvoet terrastegels gebruikt van de zelfde soort die je ook voor de rest van je terras gebruikt. Door voldoende tegengewicht blijft de parasol goed staan. Voor de kleinere Hawaii parasol S van Garden Impressions is er een Hawaii S kruisvoet te koop. Voor de grotere Hawaii zweefparasols van Garden Impressions gebruik je de standaard kruisvoet.

Richtlijnen qua parasolvoet gewicht, per model parasol

Er zijn verschillende modellen parasols en daarmee samenhangend zijn er verschillende richtlijnen voor parasolvoeten die je kunt kiezen.

   • Bij een standaard parasol hoef je over het algemeen geen hele zware voet te kopen. Een handige regel voor het kiezen van de parasolvoet is dat per meter diameter van de parasol je kunt rekenen met een tegengewicht van tien tot vijftien kilo. Zie ook de keuzehulp parasolvoeten hier onder.
   • Een zweefparasol, oftewel een vrij hangende parasol, heeft in de regel een zwaardere voet nodig, omdat de parasol meer wind vangt. Je kunt bij een zweefparasol kiezen voor een kruisvoet, grondanker of voor een granieten voet. Het is wel aan te raden om op de kruisvoet inlegtegels te gebruiken van minimaal 25 kilo per stuk. In de meeste gevallen is het de meest stijlvolle optie om te kiezen voor een granieten parasolvoet met wielen. 

zweefparasolvoet

Parasolvoet keuzehulp: Het meest geschikte parasolvoet gewicht

Parasols verschillen in gewicht en in de hoeveelheid wind die ze kunnen vangen door de vorm. Het is erg belangrijk dat elke parasol tijdens wat slechter weer stabiel blijft staan. Daarom een makkelijk overzicht om je te helpen bij de juiste keuze te maken:

Standaard parasol

   • Parasoldoek ≤200 cm, een voet van minimaal 25 kg
   • Parasoldoek ≤ 250 cm, een voet van minimaal 30/40 kg
   • Parasoldoek ≤ 300 cm, een granieten voet van minimaal 40 kg
   • Parasoldoek ≤ 350 cm, een granieten voet van minimaal 50 kg (op locaties waar veel wind staat, minimaal 60 kg)

Zweefparasol

   • Parasoldoek ≤ Ø300 of 250x250 cm, een granieten voet van minimaal 60 kg
   • Parasoldoek ≤ Ø350 of 300x300 cm, een granieten voet van minimaal 80-90 kg
   • Parasoldoek ≤ 350x350 cm, een granieten voet van minimaal 120 kg

Let op: Woon je op een plek waar veel wind staat? Denk aan een plaatsing van een parasol op een balkonterras of bijvoorbeeld bij een boerderij of stuk open land? Dan adviseren we altijd om een gewichtsklasse parasolvoet hoger te nemen dan de standaard. 

Bekijk alle parasolvoeten  

Nog vragen of wil je persoonlijk advies over parasolvoeten?

Ben je nog niet helemaal zeker over welke parasolvoet je gaat kopen? Of twijfel je of het gewicht voldoende is voor jouw parasol? Kom gerust langs in één van onze showrooms of bel gerust naar 088-66 00 200. Dan kan je persoonlijk advies krijgen waardoor je de beste keuze kan maken. Want: veiligheid gaat voor alles!

Ps: Ben je ook op zoek naar een parasol of combinatiebundel met parasol, voet en hoes? Lees dan ook het blog: Hoe kies je de juiste parasol?

Voordeelmail & inspiratie van Tuinmeubelland!

Op de hoogte blijven van tuintips, tuintrends en aanbiedingen?