Hoe steek je een houtskool barbecue aan?

Update juni 2021


Er zijn verschillende barbecues op de markt verkrijgbaar, houtskool, gas, keramisch, elektrisch... Voor de echte authentieke barbecue beleving is houtskool nog steeds dé ultieme manier van barbecueën. Hoe steek je het best een houtskool barbecue aan?


Aansteken van een houtskool barbecue

Je wilt lekker gaan barbecueën en uiteraard wil je dat de barbecue op een veilige en goede manier wordt aangemaakt. Je hoort namelijk regelmatig in het nieuws dat er een ongeluk gebeurt bij het aansteken van een barbecue. Deze ongelukken gebeuren vaak als de barbecue niet op de juiste manier wordt aangemaakt. Denk hierbij aan het gebruik van spiritus, dit is een uitermate gevaarlijke manier van aanmaken. Ongelukken voorkomen is beter dan genezen, daarom deze tips.

Een houtskool barbecue kun je het beste op de volgende manier aanmaken:

  • Verspreid de houtskool of briketten over de bodem van de barbecue.
  • Verspreid de aanmaakblokjes over en tussen de kolen.
  • Steek de aanmaakblokjes aan met een lange lucifer.
  • Wacht vervolgens tot de houtskool een grijze kleur krijgt en dat er geen vuur of rook meer af komt.

Toch nog iets te veel werk? Gebruik dan een zogeheten ‘brikettenstarter’. Dat is niet alleen zeer eenvoudig, maar ook zeer veilig, gebruiksvriendelijk, en snel te gebruiken. Met een brikettenstarter kun je gemakkelijk binnen 20 minuten alle kolen gelijkmatig warm maken, waarna je deze uitstrooit over het rooster en kunt beginnen met barbecueën. In die tijd kun je vast de hapjes en sausjes klaarzetten om lekker snel te beginnen.

Wat is het verschil tussen houtskool en briketten?

Het grote verschil is dat briketten over het algemeen iets duurder zijn in aanschaf maar daarmee wel gemakkelijk aan te steken zijn en langer en gelijkmatiger branden. Tip: kijk eens bij de barbecue accessoires van Tuinmeubelland. Hier vind je onder andere een veilige brikettenstarter, een mooie rvs gereedschap set en diverse stevige hoezen voor om de barbecue.

Barbecue Tuinmeubelland

Denk aan je veiligheid!

Tot slot is het altijd goed om een emmer water naast de barbecue te plaatsen voor als er toch iets mis gaat. Verder spreekt het voor zich dat het verstandig is spelende kinderen uit de buurt te houden van de barbecue. Eet smakelijk en geniet heerlijk van een lekker lange zomeravond met smaakvolle hapjes en drankjes!

Voordeelmail & inspiratie van Tuinmeubelland!

Op de hoogte blijven van tuintips, tuintrends en aanbiedingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En maak kans op een Tuinmeubelland waardebon van € 100,-