De 10 leukste achtertuin ideeën voor jouw tuin!

Je achtertuin op de schop? Zoek je leuke achtertuin tuin ideeën? Of heb je net een nieuwe woning gekocht en moet de achtertuin totaal anders of is deze nog kaal? Hoe deel je zo een nieuwe achtertuin functioneel en leuk in? Of hoe verbouw je een tuin naar een achtertuin, die aan al je wensen voldoet? Hieronder heel veel leuke achtertuin ideeën.

Hoe werk je een achtertuin idee het beste uit?

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk te kijken naar het formaat van je achtertuin. En wat je wilt doen in je tuin. Een mooie loungeset voor buiten mag natuurlijk niet ontbreken. Hoeveel plekken wil je maken om te zitten? Zijn er groene vingers aanwezig? Investeer dan in veel groen in de tuin: zoals beplanting, gras en bomen. Wat wordt de voornaamste functie van de tuin? Eén van de belangrijkste punten is de ligging van de tuin in combinatie met zon- en schaduw. Op het zuiden vangt de tuin heel veel zon, een tuin op het noorden heeft weer veel schaduwplekken. Hoe deel je dit het best in?

10 verschillende achtertuin tuin ideeën

Hieronder 10 verschillende achtertuin tuin ideeën met tips hoe leuk en ook functioneel je achtertuin in te richten is.

  1. Kindvriendelijke achtertuin ideeën
  2. Achtertuin idee voor balkon of dakterras
  3. Een voorbeeld achtertuin op zonnige tuin op het zuiden
  4. Achtertuin idee voor een kleine tuin
  5. Klassieke achtertuin
  6. Ideeën voor een natuurlijke wilde achtertuin
  7. Achtertuin ontwerp in de stijl Strak en Modern
  8. Een achtertuin op het koele noordoosten
  9. Achtertuin tuin idee de Eco tuin
  10. Wellness achtertuin
10 verschillende achtertuin ideeën

1.    Kindvriendelijke achtertuin ideeën

Een achtertuin waarin er plek moet zijn voor de ouders om heerlijk te kunnen genieten en loungen, maar waarbij de kinderen vrij en zorgeloos kunnen spelen. De achtertuin moet overzichtelijk zijn, goed afgesloten kunnen worden en moet ook genoeg schaduw bieden zodat de kinderen zorgeloos kunnen spelen. In het achtertuin ontwerp mag een leuk speeltoestel of een zandbak zeker niet ontbreken, dit zal de buitenspeeluren vergroten. (En jullie rust geven). Denk ook aan leuke eetbare planten. Zoals aardbeien, tomaatjes, of een appelboom. Educatief en ook nog eens hartstikke lekker! Oja: wist je dat Tuinmeubelland ook een kindertuinsetje in de collectie heeft?

kindvriendelijke achtertuin ideeën

2.    Achtertuin idee voor balkon of dakterras

Op een balkon of dakterras is meestal wat minder plek. Voornamelijk het beplanten is wat lastiger. Maar ook een balkon of dakterras is net zo leuk in te richten als een achtertuin. Ga je de plek voornamelijk gebruiken om te eten, dan is het te adviseren er een leuke tuinset neer te zetten. Houdt je meer van loungen? Kies dan voor een leuk bankje, kleine loungeset of zo’n sfeervol hang ei. Bekijk hier alle stijlvolle hangstoelen >

Om groen te verwerken kun je kiezen voor bijvoorbeeld kustgras. Dit heeft geen grond en water nodig om prachtig te stralen. Ook het verticaal decoreren is een trend. Wanneer je geen plek meer op de grond hebt, dan decoreer je gewoon het groen omhoog langs de wanden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld wandrekken, stapelpotten of hangplanten aan je plafond. Ook zo wordt het een prachtig groen geheel. Voor op het balkon of dakterras zijn er meerdere opties om ook schaduw te creëren. Denk hierbij aan schaduwdoeken of speciale parasols. Hang er leuke lampjes in voor extra sfeer.

achtertuin idee balkon dakterras

3.    Een voorbeeld achtertuin op het zonnige zuiden

Met een zonnige tuin op het zuiden kun je in het voorjaar vaak al heerlijk buiten in je tuin zitten. In de warme zomermaanden kan het dan ook wel behoorlijk warm worden. Creëer in een achtertuin met veel zon dan ook meerdere schaduwplekken om de verkoeling te kunnen opzoeken. Dit kan je realiseren door een mooie grote boom te plaatsen in je tuin, te kiezen voor een grote parasol, maar ook door te kiezen voor een mooie overkapping of veranda. Ook bij het kiezen van beplanting moet je goed kijken waar je het neerzet. Niet alle beplanting kan tegen de felle zon, laat je hierin goed adviseren.

achtertuin zonnige zuiden

4.    Achtertuin idee voor een kleine tuin

Ook in een kleine achtertuin kan je veel kwijt, prop het alleen niet te vol. Maak het speels door wat hoogte verschillen, hoge plantenbakken, een houtenvlondertje of pergola. Gebruik een paar grote spullen, in plaats van veel en klein. Zet een grote spiegel in je tuin, hierdoor is het opties groter. Net als op een balkon kun je ook hier verticaal decoreren, door middel van wandsystemen of stapelpotten. Functionele ideeën en achtertuin ontwerpen zijn bijvoorbeeld het op maat laten maken van een buitenbank, met daarin direct opbergruimte en plantenbakken, zo heb je drie functies in één meubel! Ken je de bamboe loungesets al? Deze zijn ook heel geschikt voor een kleine achtertuin.

achtertuin idee kleine tuin

5.    De klassieke achtertuin

Ook wel een Engelse tuin genoemd, met goed gevulde borders, groot gazon en symmetrische lijnen. In een klassieke achtertuin wordt er veel gebruik gemaakt van groen. Met begroeide pergola’s, grote rozenstruiken en veel vaste planten. Wat nog meer bij een echte klassieke tuin hoort is de kunst van het weerspiegelen en het grote lijnen spel. Een klassieke achtertuin past zeer zeker ook goed bij een modern huis, maar natuurlijk ook bij een Herenhuis, jaren 30 woning of monumentaal pand. Lees hier meer over het inrichten van je klassieke tuin in de landelijke stijl >

klassieke achtertuin

6.    Ideeën voor een natuurlijke wilde achtertuin

De natuurlijke en wilde achtertuin is echt een trend. De naam zegt het al: een achtertuin voor en door de natuur. De natuurlijke tuin is steeds meer de trend voor een achtertuin ontwerp. Je laat de natuur eigenlijk zijn gangetje gaan waarbij je de natuur dus ook een handje helpt. Dieren vinden hun plek in de tuin, zoals vlinders, vogels en bijen. De tuin staat vol prachtige grassen, struiken, hagen, bomen en veel verschillende planten. Terrassen zijn gemaakt van oude klinkers, boomschors of kiezelstenen. Alles is natuurlijk! Een natuurlijke achtertuin is erg onderhoudsvrij en duurzaam. En: wat dacht je ook hier van eetbare planten of struiken? Het ‘wildplukken’ in je eigen tuin is ook echt een trend van nu.

natuurlijke wilde achtertuin idee

7.    Achtertuin ontwerp stijl: Strak en Modern

Houdt je meer van de strakke en moderne stijl? Breng dan geometrische vormen aan in je achtertuin: zoals vierkanten, driehoeken en cirkels. ‘Eenvoud en overzicht’; dat is waar het om draait in een het ontwerp van de moderne en strakke tuininrichting van je achtertuin. Hoe houd je het dan overzichtelijk? Kies voor een paar plantensoorten en groepeer deze bij elkaar. Denk hierbij aan grote siergrassen, lavendel en hortensia’s. Kies voor één soort tegels en combineer dit met grind of gras om het wel speels te houden, en voornamelijk ook onderhoudsvrij en tijdloos. De materialen die gebruikt worden in een strakke en moderne tuin zijn voornamelijk: hout, beton, steen en grind.

achtertuin ontwerp idee strak modern

8.    Een achtertuin op het koele noordoosten

Voor de vroege vogels onder ons, is dit een ideale plek voor een heerlijke kopje koffie in het ochtendzonnetje. Zorg voor een fijne plek waar je de ochtendzon goed ziet opkomen. Verdere echte schaduwplekken creëren is niet nodig omdat de zon langzaam aan wegdraait en de achtertuin op het noorden dan vaak geheel of bijna in de schaduw staat de rest van de dag. Misschien heb je helemaal achterin de tuin nog een plekje waar de schaduw niet komt en kun je hier nog genieten van de avondzon, maak hier dan ook een fijn terras om de laatste zonnestralen van de dag nog mee te pakken. Een achtertuin op het oosten is vaak wat donkerder, bij de inrichting hiervan kun je het beste gebruik maken van lichtere kleuren, dit in de tegels maar ook in de aankleding. Door gebruik te maken van lichte kleuren maak je de tuin wat frisser qua uitstraling. Let er ook op bij het beplanten van de achtertuin, dat je kiest voor planten die goed kunnen overleven in een schaduwrijke omgeving, zoals de hortensia, margriet, palmlelie en leliegras.

achtertuin koele noordoosten

9.    Top! Achtertuin tuin ideeën: de Eco tuin

Een ecologische mooie achtertuin helpt bij aan het vertragen van de klimaatverandering, verbruikt minder energie en draagt bij aan minder verspillingen.  Hiermee is deze tuin uitermate duurzaam. Je leeft in en van je achtertuin en denkt bij het achtertuin ontwerp aan mens, dier en natuur. Een moestuin is iets wat echt hoort in een Eco achtertuin, je wordt zelfvoorzienend en maakt je eigen compost in een compostbak. Verder lijkt deze achtertuin qua uitstraling veel al op de wilde/natuurlijke achtertuin.

achtertuin idee eco tuin

10.    Yes: Een Wellness achtertuin met loungeset

Ontspannen is in dit achtertuin ontwerp de hoofdfunctie. Na een drukke dag werken je terug trekken in de achtertuin en je wanen in rust, ontspanning en luxe. Maar hoe vertaal je dit naar een ontwerp voor jouw mooie tuin? Kijk eerst naar welke wellness faciliteiten je toe wilt passen en hoeveel ruimte er is in de achtertuin. Een stijlvolle loungeset mag natuurlijk niet ontbreken! Heb je een grote achtertuin dan is er misschien zelfs wel plek voor een zwembad of zwemvijver. In een kleinere tuin is een opblaasbaar bubbelbad wellicht haalbaar. Het liefst onder een overkapping. Maak naast je wellness faciliteit ook een fijn terras om heerlijke (na) te genieten met familie of vrienden om te dineren/borrelen. Een Wellness achtertuin heeft vaak een vriendelijke, rustige en ontspanning uitstraling. Kies daarom ook voor natuurlijke materialen zoals, hout, natuursteen en cortenstaal. Kleuren spelen hierbij ook een grote rol en zijn sfeerbepalend. De echte Wellness kleuren zijn: paars, groen en blauw. Combineer deze kleuren goed met elkaar toe één geheel, laat ze terugkomen in de beplanting, aankleding en accessoires. Ben je ook toe aan een lounge wellness tuin?

wellness achtertuin lounge bubbelbad oplaasbaar

Voordeelmail & inspiratie van Tuinmeubelland!

Op de hoogte blijven van tuintips, tuintrends en aanbiedingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En maak kans op een Tuinmeubelland waardebon van € 100,-