Het inrichten van een landelijke tuin

Ben je ook helemaal klaar met jouw tuin en vind je het tijd voor wat anders? Misschien is de landelijke tuin dan iets voor jou. De landelijke tuin is stijlvol, tijdloos en steeds populairder aan het worden. We geven steeds meer om de natuur en dat is niet alleen binnen in de woonkamer, maar ook buiten terug te vinden. Voor het interieur binnen is de botanische trend hier een heel mooi voorbeeld van. Groen gaat van buiten naar binnen. Bij deze trend horen veel planten en groene accessoires. Hiermee willen we zowel buiten als binnen een natuurlijk gevoel creëren. En andersom: een stijlvolle landelijke uitstraling van het interieur binnen, trekken we graag door naar buiten.


Wat is een tuin in landelijke stijl?

Een landelijke tuin kenmerkt zich vooral door het landelijke gevoel dat er gecreëerd wordt. Vaak zijn het grote tuinen die een landelijke inrichting hebben. Denk maar aan boerderijen en landerijen bij kastelen. Daar zie je vaak veel gras en meerdere zitplekjes in terugkomen. Denk ook aan mooie, grote bomen langs een oprijlaan of gewoon in de tuin. Om je tuin een statige landelijke stijl te geven is het belangrijk dat je doorleefde, gebruikte materialen, zoals hout en steen gaat gebruiken. Denk aan een opslaghokje voor hout of een landelijk muurtje van robuuste oude bakstenen. Daarnaast zijn antieke voorwerpen, zoals houten kruiwagens, lantaarns en regentonnen ook prima accessoires om je tuin aan te kleden. Geef oude meubels een tweede leven door ze op te schuren en in een witte verf te zetten, maar wel zo schilderen dat het gebruikt lijkt. Zo creëer je een brocante look die prima thuis hoort in de landelijke stijl. Ook kleine tuinen zijn gemakkelijk in te delen naar een landelijke stijl. Je moet alleen wel rekening houden dat je niet te veel bij elkaar zet. Gebruik veel natuurlijke materialen om je tuin in te richten. Daarnaast is het goed om meerdere zitplekjes in landelijke stijl te creëren in jouw tuin. De beplanting en een watergedeelte mag ook zeker niet ontbreken bij een landelijke stijl. Gebruik ook accessoires net als bij een grote tuin, gieters en een oude melkkan zijn ook super leuk om erin te verwerken. 

Tips voor het inrichten van een landelijke tuin 

Het aanleggen van een landelijke tuin is vrij gemakkelijk, Tuinmeubelland geeft je wat tips waar jij gelijk mee aan de slag kunt.

Begin eerst met de basis en dat is een plattegrond maken hoe je de tuin wilt indelen. Op die manier kun jij bepalen wat jij mooi vindt, voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Zorg dat bij een landelijke tuin altijd de basis elementen terug komen: bestrating, beplanting en water.

Zorg altijd dat je wandelpaden in je tuin aanlegt, dit kan van zitje naar zitje, maar ook van het huis naar het einde van de tuin. Bedenk goed hoe jij altijd door je tuin loopt en zorg dat daar een pad loopt. Je kunt hier een recht pad van maken, maar ook een kronkelpad door middel van grind. Bedenk wat jij mooi vindt qua bestrating en welke kleuren en materialen bij jouw tuin past.

Ga voor groen en kleur, ga voor bloemen en planten

Beplanting is het belangrijkste bij een landelijke tuin. Zorg voor veel bloemen, planten en bomen. Om een landelijke tuin te creëren kun je verschillende bloemen bij elkaar zetten, zodat er een groot veld ontstaat met verschillende kleuren en verschillende veldbloemen. Als je bloemen of planten gaat kopen of gaat poten, kijk dan goed welke dieren zij aantrekken. Kies bijvoorbeeld voor een vlinderstruik, of andere fleurige planten, hier komen veel vlinders en bijen op af. Waardoor er allerlei verschillende dieren langs komen in je tuin. Bomen zorgen voor hoogte en diepte in de tuin, ook in een kleine tuin. Bomen zijn ook ideaal voor de zomer. Door middel van een boom, ontstaat er natuurlijke schaduw. Er is op een warme zomerdag niets lekkerder dan buiten in de schaduw te genieten van jouw landelijke tuin. Als jij bomen toevoegt in je tuin, krijg je al snel vogels in je tuin. Als jij ’s ochtends zit te genieten van je eerste kopje koffie in je tuin, kun je ontspannen wakker worden met geluid van fluitende vogels.  

Landelijke-tuin-Tuinmeubelland-trends

Water en natuur passen goed samen. Water zorgt voor rust en tegelijkertijd beweging in de tuin. Water geeft een extra dimensie aan je landelijke tuin en je kunt water op verschillende manieren toevoegen. Je kunt kiezen voor een natuurlijke vijver, een zwemvijver of een beekje. Heb jij een kleine tuin en wil je graag water toevoegen? Ga dan voor een plantenvijver. Deze vijver kun je zo groot maken als je zelf wilt en kun je allerlei verschillende waterplanten in kwijt.

Een overkapping is ideaal in een tuin, maar vaak groot en robuust in het aanzicht. Houd jij hier niet van? En wil jij het hout graag weg werken? Laat er dan planten tegen aan groeien, bijvoorbeeld een blauwe regen of een klimop. Hierdoor houd jij een veranda, maar dan geheel begroeid. Bouw een overkapping met daaronder mooie grote natuurstenen als ondergrond. Zorg dat ze wel tegen een stootje kunnen, want er zal veel opgelopen worden en gezeten worden. Zet er een robuuste teakhouten tafel in en combineer die met mooie tuinstoelen.

Je kunt in plaats van een overkapping natuurlijk ook een pergola plaatsen. Hierdoor zit je helemaal tussen en onder de planten! 

Om een ideale zitplek te creëren is het belangrijk om natuurlijke tinten en materialen te gebruiken. Zorg bijvoorbeeld voor een mooie teakhouten tuintafel. Combineer teakhout met wicker lounge tuinmeubelen. Zet er een sfeervolle hout gestookte terrashaard bij en je kunt de avonden prima doorkomen met familie en vrienden. 

Spelende kinderen in de tuin

Heb jij kinderen of kleinkinderen en wil jij dat ze graag naar buiten gaan? Voeg dan leuke elementen voor je kinderen toe. Maak van houten balken speeltoestellen, zoals een rekstok. Op die manier kunnen de kinderen lekker buiten spelen en door de houten speeltoestellen, kloppen de materialen met de tuin. Je kunt ook een gedeelte van je tuin inrichten als groentetuin. Ook erg leuk om met kinderen te onderhouden. Leer ze alles over groente en fruit. Zij zien hoe het groeit en ze kunnen er lekker van eten! Kortom ga aan de slag en creëer de tuin die jij mooi vindt!

Voordeelmail & inspiratie van Tuinmeubelland!

Op de hoogte blijven van tuintips, tuintrends en aanbiedingen?

Schrijf je in voor de voordeelmail

En maak kans op een waardebon van € 100,-!