Advies: Tuinontwerp inspiratie, tips en voorbeelden

Zelf een tuinontwerp maken? 

Het maken van een tuinontwerp is een vak apart. Wanneer je van plan bent om je tuin aan te pakken is het verstandig om eerst het een en ander op papier te zetten. Het ontwerpen van je tuin heeft veel voeten in de aarde. Misschien bestaat de tuin inderdaad ook echt alleen nog maar uit aarde en heb je net een nieuwbouwwoning gekocht? Er is dan werk aan de winkel en alles moet vanaf nul nog opgebouwd worden.

In dit tuinontwerp inspiratieblog laten we zien hoe je tot een leuk en passend tuinontwerp komt en hoe je dit aanpakt. Het kan ook zo zijn dat je een bestaande tuin hebt natuurlijk maar deze niet meer naar wens is en je graag wat aanpassingen aanbrengt. Is de huidige tuin echt niet meer naar je zin, en gaat ook alles op de schop? Laten we je graag zien hoe je dit moet aanpakken. Hieronder de tips. En als bonus een aantal voorbeeldtekeningen!

tuinontwerp inspiratie

Belangrijkste aandachtspunten bij het opstellen van een tuinontwerp

Tuinontwerp vraag 1: Wat is de ligging van de tuin?

 • Noorden: Weinig zon, veel schaduw
 • Zuiden: Veel licht, veel zon en weinig schaduw plekken
 • Oosten: Veel ochtendzon, voldoende plekken in de schaduw
 • Westen: Volop zon in de namiddag en avond, in de ochtend schaduw, veel schaduwplekken.

  Tuinontwerp tip 1: Welke tuinstijl spreekt je aan?

  Smaken verschillen en er is veel keuze in type stijlen. Van landelijk tot strak en modern.

  Tuinontwerp tip 2: de beplanting

  Dit hangt natuurlijk ook af van de ligging van de tuin en het type grond wat in de tuin ligt. Het beste kun je hiervoor contact opnemen met een hovenier, zij kunnen goed aangeven wat er mogelijk is in jouw tuin! Maar om een kleine indicatie te geven: Welke grondsoort ligt er in de tuin?

  • Op leemgrond doet beplanting het heel erg goed, dit is zeer vruchtbaar.
  • Heb je kleigrond dan zal dit op de delen waar je wilt beplanten er tocht uit moeten, op klei groeit helaas niet veel.
  • Heb je zandgrond, dan kun je dit het beste gaan vermengen met organische stoffen zodat de planten wel groeien.
  • Dan is er ook nog de veengrond, meestal heeft dit een lage PH waarde, maar doe je er kalk bij dan kun je ook beplanten.
  • Maar uitermate geschikt is de Lössgrond, dit neemt het beste voeding stoffen op maar helaas dit ligt eigenlijk alleen in het zuidelijke puntje van Limburg.

  Voorbeeld: Een kleine tuin op het oosten – type : strak – functie: kindvriendelijk

  tuin op het oosten tuinontwerp
  Grondsoorten

  Wat is de maat en gewenste functie van jouw tuin?

  De afmetingen van de tuin zijn erg belangrijk voor een goed plan. In een kleinere tuin kun je misschien één terras kwijt terwijl je in een grote tuin misschien wel plek hebt voor twee of drie plekken terrassen. Maar is dat de functie die je wilt hebben? Misschien wil je wel ruimte maken voor een grote veranda, een speelplek voor de kinderen of een plek voor een heerlijke spa? Denk goed na over de functie van de tuin.

  Hoe wil je omgaan met de afwatering in de tuin?

  In Nederland regent het geregeld en het is belangrijk dit regenwater goed op te kunnen vangen in je tuin om wateroverlast te voorkomen. Vang het op in grote regentonnen, zo kun je het later ook weer gebruiken voor het bewateren van de tuin of het schoonmaken van je tuinset. Je hebt ook speciale bewateringsystemen die je kan aansluiten op de regenton om de tuin om de tuin goed vochtig te houden.

  Voorbeeld >> 

  Balkon – type ecologisch – klein verlichtingsplan – functie: loungen

  Aan de slag & kom naar Tuinmeubelland!

  En nu pas aan de slag. Het ontwerpen van een tuin is een leuke bezigheid. Een valkuil kan zijn om direct te gaan tekenen of aan de slag te gaan met een online ontwerp programma. Je kunt daar uren aan schaven, net zo lang tot je de perfecte tuin hebt ontworpen. Toch is het verstandig om eerst bovenstaande stappen voor jezelf op een rijtje te zetten. Eerst de inhoud, dan de vorm... Heel veel succes met het ontwerpen van je tuin. Kom je daarna je mooie eigen ontwerp laten zien bij een Tuinmeubelland winkel? Wij kijken graag met je mee en voorzien je van advies. We kunnen je helpen met bijvoorbeeld de allerbeste schaduwoplossing of de mooiste indeling én inrichting van je lounge tuin! Graag tot ziens!

  Tuinontwerp balkon tips
  tuinmeubelland winkels

  De Tuinmeubelland mega stores

  Tuinmeubelland nodigt je graag uit om een bezoek te brengen aan één van de vier Tuinmeubelland mega stores, waar onze medewerkers altijd voor je klaar staan om je te adviseren. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en vindt wat je zoekt. Meer weten over de faciliteiten per tuinmeubelwinkel? Kijk dan op de winkelspagina's van:

  Of neem contact op met de Tuinmeubelland Klantenservice.