Tuininspiratie: De Japanse stijl

Ben jij dol op een tuin met strakke lijnen en elementen als rotsen en water? Dan kan de Japanse tuin wel eens jouw ideale stijl zijn! Wil jij ook de kalmte en harmonie creëren? Lees snel verder hoe!

japan_1

Japanse tuinstijl: helemaal zen

In de Japanse tuin kom je helemaal tot rust. De Japanse stijl staat er namelijk om bekend dat het kalmte en harmonie weerspiegeld. De Japanse tuin zit vol symboliek en betekenissen. Er zijn drie elementen die terug te vinden zijn: stenen, groen en water. Deze drie elementen staan voor leven, rust en natuur. Het gaat bij de Japanse tuin om een fijne balans en harmonie tussen deze drie elementen. Zo kan je helemaal zen worden in jouw tuin en even ontsnappen aan de drukte.

Veel Nederlanders houden denk ik wel van een bepaalde symmetrie in het huis en in de tuin. Bij de Japanse tuin gaat het juist om asymmetrie. Waar je aan de linker kant van je tuin juist veel groen hebt, heb je aan de rechter kant juist geen groen. Zo zorg je voor de perfecte balans.

Wat nog meer zorgt voor de perfecte balans en het ultieme zen-gevoel is het creëren van diepte. Je ziet veel hoogteverschillen terug in de beplanting of in de plantenbakken. Een heuveltje her en der zorgt er ook voor dat je tuin groter oogt. Voor de heuveltjes kan je bijvoorbeeld stenen gebruiken of groene bodembedekkers.

Als een vis in het water

Zoals al aangegeven, is water één van de drie elementen voor de Japanse tuin. Water mag daarom zeker niet ontbreken. Wil je echt tot rust komen in de tuin? Creëer dan een waterval of een stromend beekje waardoor je het water hoort.

De Japanse tuin staat er ook om bekend weinig zitplekken te hebben. De Japanner loopt namelijk veel liever door de tuin. Hoe leuk is het daarom om grote stapstenen in je vijver aan te leggen? Zo kan je heerlijk door je tuin lopen. Als je daar niet zen van wordt…

blog_300x300_41_
blog_300x300_40_
blog_300x300_39_

Groen en stenen in de Japanse tuin

Beplanting is een ander element wat erg belangrijk is. Je ziet erg weinig kleuren in de Japanse tuin terug, maar daarentegen wel heel veel groentinten. Kies voor veel verschillende tinten, hoogtes en vormen. Een plant wat bij uitstek iets is voor de Japanse tuin is de Japanse Esdoorn. Ook niet zo gek natuurlijk met zo’n naam. Deze plant verkleurt in het najaar rood tot geel. Een echte eyecatcher voorbij de vijver! Een andere leuke toevoeging is bamboe. Zorg er daarbij wel voor dat die in een pot zit en niet in de volle grond. Bamboe wil namelijk nog wel eens gaan overwoekeren. Wist je dat de Japanse tuin ook perfect in Nederland past? Het weer sluit redelijk op elkaar aan waardoor veel Japanse planten het ook bij ons goed doen!

Bij de drie elementen behoort ook steen. Steen staat voor het leven. Je las al het leuke idee om stapstenen in je vijver aan te leggen, maar het kan ook anders. Leg ook gerust een of meerdere mooie grote stenen in het water. In de Japanse tuin wordt ook veel grind en split gebruikt. Leg hier bijvoorbeeld een slingerpaadje mee. Je kan grind of split natuurlijk ook goed combineren met grotere (stap)stenen. Zorg er in ieder geval voor dat steen terugkomt in het ontwerp van je Japanse tuin. Zonder steen zal de balans missen.

De juiste inrichting en Oosterse aankleding

Ondanks dat de Japanse tuin er om bekend staat weinig zitplekken te hebben, is het natuurlijk wel fijn om lekker te kunnen zitten. In de zomer willen we natuurlijk wel gewoon buiten kunnen zitten. Kies voor natuurlijke materialen zoals hout of bamboe. Bekijk zeker eens de bamboe tuinmeubelen van Exotan. Daarmee pas je volledig binnen het Japanse sfeertje! Belangrijk bij bamboe is wel dat je het goed blijft onderhouden. Zo blijft het bamboe langer mooi en kan je er langer van genieten.

De Japanse tuin staat, zoals je al gelezen hebt, om rust en harmonie. Het is daarom belangrijk niet te veel accessoires en decoratie in de tuin te gebruiken. De voorkeur gaat uit naar één tot drie opvallendere elementen. Wil je graag echt iets typisch Japans? Ga dan bijvoorbeeld voor een pagode, een windgong of een Japanse lantaarn.

Eenvoud en rust...

blog_1000x350_11_

Kortom: zorg voor een fijne harmonie met de drie belangrijkste elementen steen, groen en water. Kom zo helemaal tot rust in jouw Japanse tuin! Wil je nog meer tuininspiratie? Lees dan een van de andere blogs:

Voordeelmail & inspiratie van Tuinmeubelland!

Op de hoogte blijven van tuintips, tuintrends en aanbiedingen?

Schrijf je in voor de voordeelmail

En maak kans op een waardebon van € 100,-!

De Tuinmeubelland mega stores

Tuinmeubelland nodigt je graag uit om een bezoek te brengen aan één van de Tuinmeubelland mega stores, waar onze specialisten altijd voor je klaar staan om je te adviseren. 

Of neem contact op met de Tuinmeubelland Klantenservice.

Impressie Tuinmeubelland winkels