Tuintips voor de maand februari

Februari is over het algemeen een erg rustige tijd voor de tuinier. Met name in het begin van de maand wanneer het vaak nog vriest. Ook is februari een maand waar je aan het einde het voorjaar voelt opbloeien, dit is natuurlijk van invloed op je tuin. Daarom heeft Tuinmeubelland een paar goede tuintips voor het onderhouden van je tuin.


Verzorging van het gazon in februari

In de maand februari kan de winterkou door- of alsnog inzetten. Dit is schadelijk voor het gazon. Bij vorst is het gazon erg kwetsbaar. Doordat het vriest heeft het gras namelijk geen veerkracht en breekt het gemakkelijk af wanneer je er overheen loopt. Om beschadiging te voorkomen kan je het beste zo min mogelijk over het gazon heen lopen. Probeer wel afgevallen blad van het gazon te verwijderen om mosvorming te voorkomen. Wanneer het gazon begint met dooien kan je het nog steeds het beste vermijden. Op het oog lijkt het ontdooit, maar de ondergrond is nog hard en kwetsbaar. Wanneer de grond al enigszins ontdooit is aan het eind van de maand kun je gaan beginnen met het inzaaien van de kale plekken in het gazon.

Vijver onderhoud

Heb je een mooie vijver in de tuin vol met vissen? In februari kan het koud worden en behoorlijk vriezen. Er is geen sprake van groot onderhoud van de vijver maar het is belangrijk om je vijver leefbaar te houden. Afgestorven planten en bladeren die in de vijver zijn gewaaid verwijderen voordat deze naar de bodem gaan. Let er tijdens eventuele vrieskou goed op dat het wateroppervlak plaatselijk open blijft. Je kan hiervoor gebruik maken van een ijsvrijhouder, of bruissteentjes in de vijver plaatsen die je aansluit op een luchtpompje. Dit is een eenvoudige en goedkope manier om het dichtvriezen van je vijver tegen te gaan.

Beplanting februari

In februari kan je alvast voorzichtig beginnen met de snoeiwerkzaamheden. Wel is het belangrijk dat je de planten niet snoeit wanneer het vriest of nog gaat vriezen. Kijk hiervoor dus goed naar de weersverwachtingen voordat je hieraan begint. Om wat extra kleur en beleving aan te brengen in de tuin kan je alvast wat bloeiende primula’s en violen op tafel zetten. Deze kleurrijke winterbloeiers kunnen behoorlijk wat kou verdragen en geeft direct een levendige indruk van de tuin. laat wilde planten hier en daar hun gang gaan. Ze combineren soms prachtig met de gecultiveerde tuinplanten.

Tuintips februari Tuinmeubelland

Vogels in de tuin

Om je tuin tot leven te brengen in deze maand is het erg leuk om de nestkastjes aan te schaffen en oude nestkastjes schoon te maken. Hang de nestkastjes in deze maand alvast omhoog. Op deze manier kunnen de vogels er alvast wat aan wennen en het nestkastje gebruiken als winterverblijf tot de broedperiode in het voorjaar. En wie weet heb je een gezinnetje extra in het voorjaar.

Verwijderen van onkruid

Onkruid is in deze periode van het jaar makkelijker te zien en je kan er gemakkelijker bij. Een goede tip is om dus nu juist onkruid als paardenbloemen en zwenkgrasjes te verwijderen. Onkruid kan prima verwijderd worden in deze maand. Vanwege de vorst is het makkelijker om bij het onkruid te komen.

Voordeelmail & inspiratie van Tuinmeubelland!

Op de hoogte blijven van tuintips, tuintrends en aanbiedingen?

Schrijf je in voor de voordeelmail

En maak kans op een waardebon van € 100,-!