Tuintips voor de maand juni

Juni, het is bijna zomer! Deze maand kan het al heel warm worden, de eerste zwembadjes worden opgezet, de barbecue wordt weer gebruikt en er wordt volop ijs, aardbeien en ander zomerse lekkernijen gegeten. Lees hier de tuintips voor deze maand.  


Het gazon

In de maand juni kan het erg warm worden, het gras groeit erg hard en moet 1 à 2 keer per week worden gemaaid. Tijdens droge en warme dagen is het beter op het minder vaak te maaien en zorg er goed voor dat je het gras niet te kort maait, als de zon op de bodem komt, is er kans op het ontstaan van mos. Om uitdroging uit de weg te gaan is het erg verstandig om je gras in de avond te maaien als de zon onder is gegaan zodat het de hele nacht heeft om tot rust te komen.

Planten besproeien met warm weer

Juni is een maand waar het ineens erg warm kan worden, houd hier dus rekening mee. Zorg er daarom voor dat de grond voldoende vocht bevat, want anders worden de zaden niet ontkiemd. Geef niet te veel water in één keer, doe dit als een milde regenbui. Het is handig om hiervoor een gieter te gebruiken met een sproeikop, zodat de grond niet te nat wordt. Wij raden aan om in de avond geen water te geven want planten nemen het in de avond niet meer op. Besproei de planten daarom vroeg in de ochtend als ze de nacht droog hebben gestaan, en voordat het warme weer op begint te komen. Planten in bloembakken droger sneller uit dan planten die in de grond staan, houd daarom deze planten iets vaker in de gaten en geeft ze elke dag water.

Aardbeien

Maand juni is de oogsttijd voor de aardbeien. Er zijn 2 verschillende soorten aardbeien die je kan planten in je moestuin of in de kas, de doordragende aardbeien en de eenmalig dragende aardbeien. De doordragende aardbeien zoals de Ostara, Amandine en de Fuore geven in de periode van juni tot en met oktober een kleinere opbrengst van aardbeien. De eenmalige dragende aardbeien zoals de Korona, Elsanta en de Lambada geven rond de maand juni  een zeer grote opbrengst van aardbeien. Aardbeien kunnen open in de tuin of onder het glas worden geteeld. Als je aardbeien onder glas teelt, dan kun je eerder aardbeien oogsten, meestal al rond begin mei.

Tuintips juni Tuinmeubelland

Vijveronderhoud

Juni is de maand voor de vijverplanten want dit is nu hun bloeiperiode om mooi te kunnen uitgroeien. Het kan zijn dat de vijverplanten nu erg snel zullen gaan groeien waardoor er steeds minder ruimte op het water overblijft, het is dan verstandig om even je vijverplanten uit te dunnen. Gebruik hier wel speciaal gereedschap voor anders zal de waterplant een scheurwond oplopen en dit kan oplopen tot het aantrekken van schimmels en ongedierte, en dat willen we niet! In de bloeiperiode gaat er veel stuifmeel heen over het water van je vijver, hou daarom het water goed schoon in deze periode. Let erop dat de KH-waarde goed genoeg blijft dit voorkomt namelijk algengroei.

 

Voordeelmail & inspiratie van Tuinmeubelland!

Op de hoogte blijven van tuintips, tuintrends en aanbiedingen?

Schrijf je in voor de voordeelmail

En maak kans op een waardebon van € 100,-!