Tuintips voor de maand maart

Het tuinseizoen breekt aan. De zon begint te schijnen, de bloemen beginnen op te bloeien en de zin om weer lekker in de tuin te gaan werken neemt toe! Lentekriebels! Kortom, voor de tuinier is er weer van alles te doen, daarom geeft Tuinmeubelland voor jou een lijstje met de beste tuintips voor de maand maart.


Tuintips voor het gazon in de maand maart

Het gazon is weer eens toe aan een flinke voorjaarsbeurt. Het gras is beschadigd of uitgeput. Wanneer de temperatuur 6 graden heeft bereikt kan je beginnen met maaien. Als er veel mos en vuil in je grasmat zit is verticuteren een handige tuintip. Verticuteren houdt in dat je het mos gaat verwijderen uit de grasmat en de ondergrondse wortels doorsnijdt. Op deze manier houd je het gazon lekker luchtig. Wanneer het gras weer begint te groeien heeft het ook de juiste voeding nodig. Vanaf maart kan je dus beginnen met het maandelijks bemesten van het gazon. Kale plekken op het gazon kan je (indien het zacht weer is) inzaaien met graszaad. Ook kan je alvast beginnen met het wieden van onkruid. Het is al volop aan het groeien!

Tuinmeubelen onderhouden in maart?

De lente begint er weer aan te komen. Zo nu en dan is er al sprake van een grote opleving van het klimaat. Een goede tuintip is om de tuinmeubelen is goed schoon te maken met de juiste onderhoudsproducten, zodat je in het voorjaar al lekker in de tuin kan zitten, genietende van het lekkere weer.

Tuintips voor het snoeien

Voor een tuin die binnenkort weer volop in bloei staat, is het nu tijd om weer te beginnen met het snoeien van de planten. De klimop planten hebben alweer takken die los hangen. Deze takken mogen gesnoeid worden. Verwijder daarbij ook de stengels die zich op het houtwerk van de ramen of dakgoten hebben gehecht. Kruipplanten die overwintert hebben zullen vanaf maart beginnen te groeien. Een goede tuintip is dus om alvast te beginnen met het insnoeien van deze planten. Het mooist is om deze vrij diep in te snoeien. Dit lever vertakte planten op, wat er mooi uitziet. Het kan zijn dat vaste planten nog bevroren delen hebben. Deze kunnen weggeknipt worden. Knip vervolgens het restafval klein en laat dit vooral lekker liggen in de tuin. Deze resten verteren in de bodem als voeding voor de grond. Zo sla je dus twee vliegen in één klap!

Tuintips maart Tuinmeubelland

Vijveronderhoud in maart

Ook de vijver is aan een beurt toe. Nu de waterplanten (en algen), weer beginnen uit te lopen, is het zaak de afgestorven plantendelen van het vorige jaar te verwijderen. Verwijder ook al het bodemvuil wat in de vijver gewaaid is, dit kan de bodem namelijk sterk verzuren. Een goede tip is om de kwaliteit van het water te controleren. De hardheid of GH-waarde van het water dient tenminste 8 DH te zijn. Dit is belangrijk omdat vijver planten het beste groeien in water met de juiste hardheid.
het water wordt in maart al wat warmer. Dit betekend dat de vissen gevoerd mogen worden. Wij adviseren wel om dit rustig op te bouwen.

Voordeelmail & inspiratie van Tuinmeubelland!

Op de hoogte blijven van tuintips, tuintrends en aanbiedingen?

Schrijf je in voor de voordeelmail

En maak kans op een waardebon van € 100,-!