Tuintips voor de maand januari

Januari de start van een nieuw jaar! De tijd van kou, vorst en wellicht sneeuw. In januari moeten bepaalde planten beschermt worden tegen het weer, dit en alle andere januari tips lees je in deze blog. 


Kalkbemesting

In januari kan je prima kalkbemesting aanbrengen met bijvoorbeeld groenkalk. De effectieve werking van groenkalk is meestal zes weken. De meeste ideale tijd om dit te gaan strooien is half januari. De groenkalk bestaat het grootste gedeelte uit zeewierkalk met magnesium aan toegevoegd, dit zorgt ervoor dat de bladeren en het gras juist groen gaan worden. Kalk bindt de bodemzuren, zorgt voor een sterke wand, en geeft een structuurverbetering.

Strooizout

In januari gaan veel mensen zout strooien om gladheid tegen te gaan, maar let op strooi zout is erg slecht voor je tuinplanten! Meestal wordt na het strooien van de zout, het sneeuw weggeveegd tussen de planten, doe dit dus niet want zo komt er gemakkelijk zout bij de planten. Om dit allemaal te voorkomen kun je beter strooizand gebruiken tegen gladheid. Het heeft allemaal hetzelfde effect en het is goed voor het milieu en je planten zullen niet ten onder gaan!

Oogsten

Nu is het de tijd om wintergroente als prei en boerenkool te gaan oogsten, het is heerlijk om hier je eigen winterschotel van te maken wat uit eigen tuin komt! Verder kun je ook spruitjes, winterradijs, witlof, snijbiet en spinazie oogsten.

Druiven snoeien

In de maand januari moeten echt de druiven gesnoeid worden. Doe je dit niet in januari dan zullen de druiven gaan bloeden en het is erg zonde als dit gebeurt en je niks meer met de druiven kan doen of als ze minder lekker worden.

Niet gesnoeide planten

In januari mogen nog enorm veel planten gesnoeid worden om zo nog een vormgeving te creëren, meestal wordt twee derde dan afgeknipt, maar let op want er zijn ook planten die absoluut niet gesnoeid mogen worden in de maand januari! Dit gaat om de volgende planten: berken, esdoorns, vleugelnoten, walnoten. Walnoten beginnen nu met bloeien daarom mag je deze pas in de zomer gaan snoeien.

Beschermhoezen

Bescherm je olijv-, palm-, en vijgen bomen goed door een beschermhoes om deze bomen te doen. Deze bomen kunnen niet heel goed tegen vorst en willen daarom graag beschermd worden voor tegen de kou. Anders zal de groei van deze bomen hard achteruit gaan en zijn ze in de zomer niet meer mooi.

Vogels

Omdat het nu erg koud is zijn vogels erg wanhopig opzoek naar voedsel om te kunnen overleven, nu de grond koud en dus wat harder is hebben ze meer moeite met het vinden van wormen onder de grond. Zorg daarom dat je altijd wat vetbollen of vogelvoer in de tuin hebt, dit zullen ze erg waarderen!

Tuintips januari Tuinmeubelland

Het gazon

Het kan in januari zo zijn dat het gazon bevroren is, probeer hier niet over heen te lopen, dit zal anders snel afbreken. Als het gras na een vriesperiode probeert de ontdooien is het ook niet verstandig om er over heen te lopen, gras is nu erg gevoelig en zwak.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes van Tuinmeubelland?

Mis geen tuininspiratie en vul onderaan deze pagina je mailadres in!