Tuintips voor de maand april

April doet wat 'ie wil! Met deze maand weet je het qua weer nooit. Het kan nog koud zijn, maar je kunt ook met Koningsdag op een terras zitten. Lees onze tuintips voor de maand april in deze blog. 


Bemesten

De maand april is de beste maand van het voorjaar om te gaan beginnen met het bemesten van je tuin omdat dan je planten weer beginnen te groeien. Het beste is om organische mest zoals compost of stalmest te gebruiken in je tuin. Organische meststoffen zijn samengesteld uit natuurlijke grondstoffen, daarom is organische meststof ook geschikt als voeding voor je siertuin.

Verplanten

Verplanten is makkelijker dan word gedacht. Graaf de huidige plant helemaal uit en zorg dat er voldoende ruimte om de kluit heen is voordat de plant er uit wordt gehaald, en zorg dat het nieuwe gat een extra groot gat is wat duidelijk groter is dan de kluit. Haal de kluit eruit en maak het nieuwe gat en de kluit nat, plaats de plant op de nieuwe plek en spreid de wortels zorgvuldig uit maar laat de kluit heel. Vul daarna het gat aan met het liefst compost en anders potgrond, geef daarna de plant water en druk de aarde een beetje aan.

Planttijd

Vaste planten worden altijd in het voorjaar, begin april gepland. Groenblijvende en bladverliezende heesters die je makkelijk kunt planten in het begin van de maand april, tevens kunnen deze ook in het najaar. De maand april is ook een zeer goede tijd voor de Buxus, gebruik hiervoor humusrijke tuingrond. Tot eind april is het mogelijk om rozen te kunnen planten, containerrozen kunnen op gewenste tijd worden geplant, dus ook in de zomer!

Gazon

Rond de maand april begint het gras weer goed te groeien, daarom mag het in deze maand ook eens even gemaaid worden dit mag 1 keer per week gebeuren als het snel groeit, maar maai eerst nog met een hogere maaihoogte! Nadat je het gras gemaaid hebt, is er een mogelijkheid om slechte plekken op het gras weer in te zaaien. Als u last heeft van mos dan is het mogelijk om dit te verwijderen door middel van verticuteren, eventueel kunt u ook onkruidbestrijding toepassen in het gazon.

Snoeien

In de maand april komt de snoei onderhoud er weer aan, snoei elke maand de hagen. Zorg wel voor goed gereedschap want botte scharen zorgt voor een snoeiwond bij de planten en dit kan uitlopen tot schimmels. Verwijder ook even de bruine bladeren bij de bomen en struiken die groen hoorde te zijn, en knip oude takken zo ver mogelijk terug.

Tuintips april Tuinmeubelland

Groentetuin

Begin met het beschermen van de planten tegen slakken, deze zullen namelijk weer op gaan komen in april. Het vroegste planttijd is eind april voor de bleekselder, pompoensoorten, courgettes en suikermais. Nu het april is kunnen asperges en aardappels nu nog in de grond want hun tijd is bijna over.

Plantenziekte

Plantenziekten komt helaas vaak voor bij tuinplanten. Meestal worden de ziektes veroorzaakt door schimmels, bacteriën, rupsen, kevers of bladluizen. Voorkomen is beter dan genezen zorg daarom voor regelmatig voldoende water en bemesting. Mocht u toch moeten bestrijden, zorg dan voor biologische middelen met natuurlijke vijanden. Voor het besproeien is het handig om een drukspuit te gebruik en om het middel te verdunnen met water, de plant mag namelijk niet teveel van het middel zelf krijgen.

 

Voordeelmail & inspiratie van Tuinmeubelland!

Op de hoogte blijven van tuintips, tuintrends en aanbiedingen?

Schrijf je in voor de voordeelmail

En maak kans op een waardebon van € 100,-!