Tuintips voor de maand december

Winter! December is begonnen, de tijd van de feestdagen, donkere dagen en warmte in het huis. Dit is ook de tijd om je tuin goed te beschermen voor de kou. Lees hier hoe je dat moet doen. 


Gereedschap schoonmaken

Helaas begint in december de kou echt te komen, koude dagen en vorst nachten.. daarom is het niet de ideale maand om lekker naar buiten te gaan, maar daarom kun je lekker al je gereedschap alvast schoonmaken voor in het voorjaar! Laat alle messen van de maaimachines, snoei en heggenscharen slijpen zodat ze opnieuw weer mooi scherp zijn voor hergebruik. Maak al je gereedschap alvast gebruiksklaar door ze in te vetten in het roest. Zo ben je er klaar voor als de voorjaar er weer aankomt. Vergeet natuurlijk ook niet om alle sproeistellen ook even schoon te maken.

Tuintips december Tuinmeubelland

Bestrating vernieuwen of repareren

In december is er niet al te veel te doen voor in de tuin, maar met een beetje geluk kan het zijn dat er een goede dag tussen zit, pak deze dag om bijvoorbeeld om de bestrating te vernieuwen of te repareren. Metselen is geen optie in deze maand vanwege de kou maar grond werk is nog prima te doen. Zorg wel voor een goede afwatering, 1cm hoog is daarvoor al voelde en zorg uiteraard wel dat de afwatering richting de straat gaat en niet richting het huis.

De vijver

Tijdens deze periode moet je eigenlijk niet heel veel met de vijver doen want de vijver gaat in slaapstand maar zorg er wel voor dat de vijver diep genoeg is, dieper dan een meter, zo kunnen de vissen toch nog beschutting zoeken. Tijdens de koude maanden is het verstandig om de pomp eruit te halen of uit te laten, op deze manier kan je beschadiging van de waterlagen voorkomen. Verder moet je de vijver vooral met rust laten.

Onderhoud

Het is een mogelijkheid om in deze maand eens even flink de kas of de serre op te ruimen, zo komt er meer licht naar binnen en lijkt het allemaal net even wat groter. De grasmaaier kan ook wel eens voor de onderhoud naar de vakman gebracht worden om hem te laten verbeteren of na te laten kijken. Geef de vogels eten in een vogelhuisje of hang eventueel vetbolletjes op. Bescherm je gevoelige planten goed tegen de vorst met een goede vliesdoek of met een dikke en stevige mulchlaag, zorg dat het gazon bladvrij blijft dan scheelt het om het in één keer te doen in het voorjaar.

Kerstbomen

Het is december dus kerst komt er weer aan! Mocht je toevallig een echte kerstboom in huis hebben, zorg dan dat de luchtvochtigheid in de kamer voldoende op peil blijft. Zo voorkom je dan de naalden sneller verloren gaan. Een kerstboom met een kluit kan je het beste in een emmer zetten met aarde, hou de aarde dan wel goed vochtig.

Voordeelmail & inspiratie van Tuinmeubelland!

Op de hoogte blijven van tuintips, tuintrends en aanbiedingen?