Tuintips voor de maand november

November, midden in de herfst. Soms voelt het al als winter.. 's ochtends de auto ruiten krabben, de eerste vorst. Tijd om je tuin te beschermen, lees hier hoe dat moet! 


Moestuin omspitten

Als je je moestuin op klei grond hebt staan dan is november de maand om eens je moestuin te gaan spitten. Als je je moestuin op zandgrond hebt staan dan is het verstandiger om die te gaan omspitten in het voorjaar. Als je gaat omspitten dan is het zeer verstandig om organisch materiaal in te brengen, laat de ruwe kluiten gewoon liggen die hoef je niet fijn te gaan harken. Als de vorst toe slaat dan vallen deze kluiten vanzelf uit elkaar. Door groenten behoud je iets van kalk in de grond, na het beklaken van de grond is het handig om de eerste paar maanden niets meer te mesten, doe dit pas weer in de maand maart.

Tuintips november Tuinmeubelland

Vogels

Denk tijdens de herfst ook aan de vogels, november is de maand waar de minste vogelsoorten worden waargenomen dit heeft met bepaalde oorzaken te maken zoals dat ze naar warmere landen over vliegen. Maar vogels hebben ook eten nodig om te overleven tijdens de najaar. Vogels zijn enorm dol op verschillende soorten zaden, vetbollen, vogel pindakaas, fruit en insecten.

Mistletoe

In de maand november komen de bosjes mistletoe oftewel de maretak te koop. Aan deze groene takjes zitten ook witte bessen. De mistletoe groeit over het algemeen in de wat zuidelijker landen en meestal groeit het op de populieren en de appelbomen. Daarom is het ook mogelijk dat de mistletoe over kan groeien op de populieren en de appelbomen. Probeer juist de besjes te laten kiemen op de appelboom, maak een snede in de appelboom en smeer de bes daar op uit. De zaden moeten juist in de snede van de appelboom komen. Met geluk zie je dan in het voorjaar twee kleine blaadjes verschijnen. De appelboom zelf heeft hier geen last van.

Fruitstruiken snoeien

In november kun je de fruitstruiken gaan snoeien want als deze struiken kaal zijn kun je ze snoeien. Gesnoeide bomen en struiken zijn gezonder en zullen beter fruit opleveren dan bomen en struiken die niet gesnoeid worden. Je kan de bomen of struiken ook snoeien om er juist vormgeving in te geven. De takken moet je twee derde terug snoeien op een gericht oog, de nieuwe bladeren zullen dan mooi naar buiten groeien.

Overige tuinklusjes

Er zijn nog een paar belangrijke kleine klusjes die in november gedaan moeten worden voordat de wintertijd echt in gaat…. Sluit tijdig even de buitenkraan af zo kan je bevriezing in de leiding voorkomen, vijvers moeten voor de winter verschoond water hebben anders kan het water gaan verzuren en is de kans op algengroei erg groot, geef de ramen van de kas een goede schoonmaakbeurt zodat al het licht in de winter er door kan komen, hou er rekening mee dat tijdens de winterdagen planten van hagen extra vocht en zonlicht wegnemen gras en groenten groeit daardoor slecht naast een haag.

Voordeelmail & inspiratie van Tuinmeubelland!

Op de hoogte blijven van tuintips, tuintrends en aanbiedingen?

Schrijf je in voor de voordeelmail

En maak kans op een waardebon van € 100,-!