Tuintips voor de maand oktober

De herfst is begonnen! De tijd van koudere en kortere dagen, bladeren vallen van de bomen en de tijd om de tuin in te pakken voor de winter. Lees hier hoe jij in oktober de tuin moet onderhouden. 


Mulchen

In de maand oktober is het verstandig om te gaan mulchen in je tuin. Met mulchen bedoelen we eigenlijk het bedekken van de bodem rondom planten, bosjes, moestuin en struiken met een organisch materiaal. Door te gaan mulchen verbeter je de bodemgrond doordat mulch je grond beschermt tegen kou en uitdroging. Als het enorm hard gaat regen zal mulch ervoor zorgen dat de grond niet dicht zal raken van al het water, en vorst zal geen enkele kans maken om binnen in de grond te kunnen komen. Mulch moet wel een aantal centimeter dik zijn, wil je dat het effect goed werkt op de bodem van je grond in de tuin. De voordelen van het mulchen zijn dat je minder onkruid hebt, de bodem van je grond zal beter worden en je bent gegarandeerd van bescherming tijdens de vorst en droogte in de winter.

Tuintips oktober Tuinmeubelland

Zomerbollen en knollen rooien

In de maand oktober zijn er kansen op eventuele nachtvorst, dat betekent dat deze maand de zomerbollen en knollen nu echt de grond uit moeten worden gehaald. Denk hierbij aan bijvoorbeeld, dahlia’s, gladiolen en knolbegonia’s. Sommige bollen of knollen kunnen zwart raken als ze gerooid worden, maar je kan ze nog prima bewaren tot volgend jaar door de stengels bol af te snijden, wel tot minimaal 2 cm boven de bol of knol. Daarna leg je de bol of knol op een zeer luchtige plek, heb even geduld de stengels zullen dan vanzelf afsterven en van de bol of van de knol af vallen. Als dit allemaal klaar is kun je het vervolgens bewaren op een plek waar geen vorst is of komt.

Het gazon

Gras blijft altijd door groeien tot 4 graden boven nul, daarom zullen er dagen zijn dat je in de maand oktober gewoon nog door moet maaien. Dit hoeft alleen niet meer zo vaak gedaan te worden als in de zomer, hoe minder de temperatuur hoe minder hard het gras zal groeien.

Planten

In het najaar kunnen de vaste planten geplant worden, oktober is hiervoor een perfecte maand! Denk hierbij bijvoorbeeld aan heesters, rozen en bomen. Het najaar is een goede planttijd omdat de grond onderin nog een beetje warm is en de planten zo wat makkelijker aan de winter kunnen wennen. Veder valt er in de maand oktober voldoende water dus zullen de planten vochtig genoeg blijven. Als je in het najaar plant, dan heb je in het voorjaar enorm veel plezier ervan!

Dieren

Nu het najaar word zullen er ook andere dieren tevoorschijn komen. Meestal dichtbij de bosranden, zal je eekhoorntjes voorbij zien komen! Eekhoorntjes zijn erg dol op zaden en noten en zullen daar zeker op af komen. Egels kan je tegen komen in een bladerenhoop, egels zijn namelijk dol op verstopplekken om zichzelf te kunnen verschuilen voor gevaar, let daarom op of er niks onder zit voordat je alle bladeren in één keer weggooit. Vogels zal je in het najaar ook nog zien vliegen, als je wat lekkers in de tuin hangt kun je vanuit je eigen huis van de beestjes genieten!

Voordeelmail & inspiratie van Tuinmeubelland!

Op de hoogte blijven van tuintips, tuintrends en aanbiedingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En maak kans op een Tuinmeubelland waardebon van € 100,-