Tuintips voor de maand september

Iedereen weer naar school en aan het werk, september is begonnen! De zomer is voorbij, maar het weer kan nog prachtig zijn. Geniet van de laatste barbecues en gezellige zomeravonden. Lees hier de september tuintips. 


Bollen en knollen planten

In de maand september is het weer tijd om de bollen en de knollen te gaan planten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de krokussen, narcissen, hyacinten, sterhyacint, irissen, sierui, tulpen en de sneeuwvlokjes. Voor het planten van de bollen en de knollen heb je niets meer nodig dan een eenvoudig tuin schepje als gereedschap. Zorg er alleen wel voor dat je de bloem bollen of de knollen op een zonnige plek plant en plant de bollen twee tot driemaal hun lengte onder de grond met een minimum van 6 centimeter.

Tuintips september Tuinmeubelland

Het gazon

Het is nu september en in deze maand heeft je gazon een speciale najaar mest nodig, voor de najaar mest is er geen stikstof nodig, dit zorgt namelijk ervoor dat het gras mooi groen word en dit zal niet lukken in de winter door de koude dagen die eraan zullen komen. In september kan er nog wekelijks gemaaid worden want het gras groeit gewoon nog door en het mag ook nog bemest worden. Door kalk te gaan strooien verhoog je de pH van de grond, hierdoor zal de grond minder zuur gaan worden.

De vijver

Omdat zomenteen de wat koudere dagen van de winter er weer aan gaan komen is het verstandig om in het najaar, dus is september alvast wat actie te ondernemen om het winter klaar te maken. Haal bladeren die dood gaan uit de vijver, als je dit er aan laat liggen zal het water erg vies gaan worden. De niet-winterharde planten moeten ook de vijver uit want deze planten zullen de winter niet overleven en gaan anders rotten in de vijver, en dit willen we niet! Natuurlijk gaan de bladeren in het najaar van de bomen weer afvallen, daarom is het verstandig om een net te spannen over de vijver, zo voorkom je dat de bladeren van de bomen in je vijver belanden.

De oogst

In september is er nog een sprake van een oogsttijd. Bepaalde groente en fruit soorten kunnen deze maand geoogst worden. Denk hierbij aan de appel en peren tijd in september, de hazelnoten, er kan ook heel wat groenten geoogst worden maar het is verstandig om deze nog wel in te vriezen zodat ze rijp kunnen worden.

Potplanten niet bijvoeden

Nu de najaar is aangekomen, kun je stoppen met het bijvoeden van potplanten, als je dit niet doet zal de plant opnieuw blad blijven produceren. De nieuwe bladeren zijn dan wintergevoelig en zullen schimmels aan trekken. Matig daarom het water geven maar zorg wel dat ze nog genoeg vocht krijgen zodat ze goed in conditie blijven.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes van Tuinmeubelland?

Mis geen tuininspiratie en vul onderaan deze pagina je mailadres in!