Tuintips voor de maand augustus

De laatste echte zomermaand is ingegaan. De zomervakantie loopt ten einde, tijd om de tuin klaar te maken voor de regen. Lees in deze blog hoe jij je tuin moet onderhouden in de maand augustus. 


Aardbeien opschonen

De eenmalig dragende aardbeien hebben nu hun oogsttijd gehad daarom kunnen deze planten nu worden opgeschoond. Haal de slechte bladen weg en snij de uitlopers af, en deze uitlopers kunnen weer opnieuw worden geplant op een nieuw veldje. Voeg hier nieuwe potgrond of compost aan toe op de grond.

Rozen

Augustus is de maand dat je rozen nog erg mooi door kunnen groeien met prachtige kleuren. Geef daarom je rozen speciale rozenmest deze maand. In dit speciale rozenmest zit extra magnesium, dit ondersteunt de bloei van de rozen, hierdoor bloeien ze dus rijker door.

Fruittuin

Tot begin augustus zijn de zwarte bessen rijp en kunnen ze geplukt worden, begin augustus kunnen ook de zomeraardappels en de rode tulpappel worden geoogst. Helaas zijn deze niet heel lang houdbaar, daaro moeten ze snel op zijn! Na het plukken van bramen, frambozen en bessen is het erg verstandig om deze struiken eens te snoeien. De struik van de zwarte bes moet wat ingrijpender worden gesnoeid. De frambozen struik kan je tot de grond afknippen.

Moestuin

Het is deze maand tijd om de sperziebonen, stoksnijbonen te kunnen oogsten. Mocht je heel toevallig tuinbonen of erwten hebben gehad in je moestuin, knip ze dan kort en trek ze niet uit de grond! In de wortels zit namelijk stikstof en dit is goed voor de bodem voor andere planten. 

Tuintips augustus Tuinmeubelland

Verwijder uitgebloeide bloemen

Sommige planten raken uitgebloeid in augustus denk bijvoorbeeld aan petunia’s, fuchsia’s, dahlia’s en de geraniums. Als je de oude bloemen af knipt met speciaal gereedschap, dan kunnen ze nog even wat langer doorbloeien in je tuin. Als de oude bloemen er af zijn geknipt dan kan er namelijk nieuwe energie naar de nieuwe groeiende bloemen gaan.

De vijver

Let op het is erg belangrijk om in deze maand je vijver juist te beschermen. De jonge reigers vliegen meestal in augustus uit en zijn op zoek naar eten. Daarom is het handig om een net te spannen over je vijver om de vissen in je vijver te bescheren tegen de jonge reigers.
Heb je last van troebelwater in de vijver? Schaf dan een aantal waterplanten aan, voornamelijk et waterpest. Hierdoor word het zuurstofgehalte van je water groter en dan zal het water vanzelf weer mooier helderder worden. Als het water van je vijver juist enorm snel verdampt, dan is het verstandig om een hoge waterplant aan te schaffen, deze planten zijn zo hoog dat ze voor meer schaduw zullen zorgen en hierdoor zal er minder water gaan verdampen.

Let op regen

In de maand augustus kan het zo zijn, dat het weer eens een dag of een avond flink kan gaan regenen. Hou daarom in de gaten dat de planten in bloembakken in potten niet teveel water van de regenbui krijgen, anders zullen deze planten wortelrot kunnen krijgen. Zet ze daarom onder een overkapping of giet na de regenbui water af.

Voordeelmail & inspiratie van Tuinmeubelland!

Op de hoogte blijven van tuintips, tuintrends en aanbiedingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En maak kans op een Tuinmeubelland waardebon van € 100,-